Alles wat je moet weten over contentmarketing!

Binnen het gebied van marketing is contentmarketing een enorm belangrijk begrip. De officiële definitie is als volgt: ‘een strategische marketing aanpak, die gericht is op het maken en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content’. Het gaat dus heel simpel gezegd over het produceren en posten van content die waarde heeft voor jouw doelgroep, die je daarom glashelder in kaart moet hebben. Dit verschilt dus behoorlijk van traditionele marketing, waar het belang meer ligt bij de promotie van je product of dienst.

Het doel van contentmarketing

Normaal gesproken is het doel van marketing vaak directe sales, door bijvoorbeeld een Google Ads campagne op te zetten of korting te geven op je product. Bij contentmarketing zit dat iets anders. Hierbij ligt de focus meer op het verhogen van de merkvoorkeur, wat het gedrag van je doelgroep op de langere termijn zal beïnvloeden. Goede content heeft namelijk een lange levensduur en kan op enorm veel verschillende kanalen ingezet worden. Het uiteindelijke effect van contentmarketing? Groei in klanten en klantwaarde!

Wat kan er allemaal?

Er bestaan veel verschillende manieren waarop jij je verhaal kan vertellen, denk bijvoorbeeld aan blogs, video’s, webinars en podcasts. Met al deze mogelijkheden kun je overtuigend en met kennis van zaken praten over bijvoorbeeld je werk en de markt. Daarnaast zijn er ook veel verschillende contentvormen. Het is soms lastig inschatten welke het meest geschikt zijn, maar kijk bij twijfel vooral naar de doelstelling en welke doelgroep je wilt bereiken. Ben je een lifestylemerk? Ga dan voor mooie foto’s en video’s op social media kanalen zoals Instagram en YouTube. Ben je een marketeer voor een consultancybureau? Geef een webinar en plaats deze op LinkedIn.

Hoe pak je dat dan aan?

Het is dus belangrijk dat je vanuit een heldere strategie te werk gaat. Wat hierbij zeker kan helpen is een contentmarketingplan. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een kalender, waarin je het plan voor de verschillende kanalen opstelt. Maken en posten jullie al veel content? Ook dan is een planning handig om op te stellen, voor meer structuur en overzicht. Met een contentkalender dwing je jezelf om planmatig te werken. Het werkt eigenlijk heel simpel; stippel eerst uit welke onderwerpen zeker aan bod moeten komen op basis van data en de bedrijfsstrategie. Vervolgens kijk je hoe je dit over een bepaalde periode wilt verdelen en wanneer je het online wilt posten. Het is trouwens handig om hier gelijk je meetbare doelen aan te koppelen. Denk aan het aantal views, website bezoekers, lead aanvragen en conversies. Dan heb je binnen een oogopslag duidelijk wat wel en niet goed voor het bereiken van jullie doelgroep werkt. Deze nuttige data neem je dan natuurlijk gelijk mee in de strategie voor volgende planning!

Toffe voorbeelden om je inspiratie uit te halen 

We hebben wat gave cases voor je verzameld. Om te beginnen een bekend Nederlands bedrijf dat uitstekend hun contentstrategie uitvoert: Heineken. Ze staan natuurlijk bekend om hun campagnes bij voetbal en verschijning in de James Bond film. Maar wat het biermerk ook heel goed doet, is het inspelen op feestdagen of speciale gelegenheden met een gezonde dosis humor. Bekijk hieronder bijvoorbeeld hun content die ze online hebben gezet voor Pasen, Sinterklaas en Kerstmis. 

 
  

Red Bull

Als je wil weten hoe creatief je kunt zijn met verschillende kanalen, neem dan een voorbeeld aan Red Bull. Ze zijn natuurlijk bekend om het energiedrankje en de bijbehorende campagne over vleugels, maar ze bieden veel zoveel meer dan dat. Ooit wel eens gehoord van de Red Bull Content Pool? Dit is een concept van het merk waar een directe link tussen content distributie en lead generation is gemaakt. Geïnteresseerden kunnen hier eindeloos veel content zoals interviews en video’s gratis downloaden. Het enige wat je in moet vullen is je emailadres, dus Red Bull ontvangt op deze manier slim hun leads. 

L’oréal

Een ander merk die flink heeft uitgepakt met een origineel kanaal in combinatie met goede content, is L’oréal. Zij lanceerden de website makeup.com, waar bezoekers tutorials kunnen bekijken en nieuws kunnen lezen over de meest recente trends over cosmetica. Bijzonder hieraan is dat het niet alleen draait om de producten van het merk zelf, maar ook van die van concurrenten. Wat voor voordeel L’oréal er dan uithaalt? Door middel van het platform vergelijken ze de producten die door de bezoekers van de website gekocht worden met de items die aangeschaft worden door mensen die de pagina niet bekijken. Met deze data en informatie passen ze vervolgens hun strategie aan, zodat ze goed hun doelgroep kunnen bereiken.   

Nike

Tot slot een klassiek voorbeeld van contentmarketingDe campagne van Nike uit 2018 met American football-ster Colin Kaepernick is en blijft voor veel mensen een enorme inspiratie. Hij was toen het nieuwe gezicht van de ‘Just do it’ reclame van het merk, wat voor veel mensen een gewaagde keuze was omdat Kaepernick weigerde op te staan tijdens het Amerikaanse volkslied. Hij besloot om toen te knielen uit protest tegen discriminatie en politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Meningen zijn hier nog steeds over verdeeld; voor veel inwoners van het land wordt hij gezien als icoon, terwijl anderen niks van hem moeten hebben. Dat Nike ondanks de ophef er juist voor kiest om de sportman een platform en publiek aan te bieden, is natuurlijk enorm dapper. Als merk je zo uitspreken met content is risicovol, maar kan ook een enorme boost geven. Van tevoren heeft Nike goed nagedacht over welke doelgroep ze willen bereiken en of deze reclame hierbij aan zou slaan. Deze strategie bleek, zoals voorspeld, een goede match met hun publiek te zijn, dat vooral uit jongeren bestaat.